Ergenlikte Cinsel Yönelim ve Kimlik Bozukluğu
ERGENLİKTE CİNSEL YÖNELİM
Ergenlik dönemi hem birey için hem de aile için zorlanılan karmaşık bir dönemdir. Aileler çocuk olarak gördükleri bireylere nasıl davranacağı konusunda kararlı olamazlar. Oysaki çocukları kimlik kazanma gelişimlerini başlatmışlardır. Artık çocukluk gelişimsel dönemi bitirmiş ergenlik dönemine adım atmışlardır. Ergenlik döneminde önemli olan pek çok kişilik gelişimleri vardır. Muhakkak ki bunlar arasında en önemli olanlardan biri cinsel kimliktir.
Cinsel dürtüleri anlama ve adlandırmaya başladığı bir döneme girer. Hayatının bu yeni oluşan alanında nasıl davranması gerektiği ve ya doğal olanlar ile ilgili karmaşaya girer. Özellikle ailesi ile rahatça konuşamayan ve iyi bir iletişime sahip olmayan ergenler sorularının cevaplarını başka kaynaklarda aramaya başlarlar. Ve şu an ki zaman diliminde ise pek çok yerden bilgi sahibi olabilirler. Fakat bu bilgilerinin doğruluğu konusunda birçok şüphe vardır. En tehlikeli durumlardan biri budur. Ergenin cinsel kimliği ve cinsel hayatı hakkında yanlış bilgilere sahip olmasıdır.
Aileler en çok; 15 yaş ergenlerde cinsellik, ergenler neden azar, ergenlerde erken yaşta cinsel ilişkide bulunma davranışı, ergenlerde cinsel kimlik bozuklukları, kızım erkek olmak istiyor, oğlum kız gibi davranıyor, erkek çocuğu anneye özeniyor, kızım lezbiyen mi? Vb. sorular çok geliyor sorularınızın cevapları burda.
Cinsel kimliğini arayan ve merak eden birey için algı ve hormonların çalışması kadar yetiştiği toplum, çocuğa uygulanan eğitim ve davranışlarında etkisi bulunmaktadır. Ergen birey kendi hayatında keşif yapmayı ister. Bu durumda cinsel faaliyetlere de merak salar. Pek çok farklı deneyimlerde bulunur ve neyden hoşlandığını anlamak adına kendini dener. Çocuğun bu keşif sürecinde ailenin tutum ve davranışları çok önemlidir.
Yasaklayıcı ve ayıplayan bir tutum sergiledikleri zaman çocuk bir suç işlediğini düşünüp kendinden utanacaktır. Ve bu duygu zaman içinde cinsel hayatında pek çok etki yaratacaktır. Eğer ki ergen sizinle hayatında olanlar ile ilgili paylaşımlarda bulunmak istiyorsa bu kendini yakın hissettiğini gösterir ve bu durumda onu dinlemeniz sağlıklı olacaktır.
Pek çok kişi ergenlik döneminde hemcinsiyle öğrenme isteği ile cinsel anlamda merak uyandıran davranışlar uygulayabilir. Bu uygulamalardan sonra kendini eşcinsel ve ya biseksüel olarak adlandırabilir. Bu yeni oluşan durum aile içinde kaygı yaratmaktadır. Böyle bir durumda önemli olan bu sebeple dünyanın sonu gelmiş gibi davranmamaktır.
Ergenlerde Cinsel Merak
Ergenlik döneminde cinsel merak bütün değişimler kadar normal bir süreçtir. Cinsel hayatla yeni tanışan bireyler hem öğrenmek hem de kendini tanımlayabilmek için araştırmaya başlarlar. Bu durum bireylerin cinsel hayatta ne ile tatmin olacakları duygusunu bulma arayışına dönüşmektedir. Kendilerinin hoşuna giden ve zevk veren bir olay olmasına karşın bir çok deneme yanılma yöntemi ile yeni dahil oldukları hayata giriş yapmaya çalışmaktadırlar. Cinsel merak ile merak ettikleri konular ile birçok süreçten geçip kendilerini tanımaya sahip olmaktadırlar.
Ergenlerin Cinsel Davranışları
Ergenlik dönemi pek çok davranış değişikliğine yol açtığı gibi bedensel belirtiler de beraberinde getirmektedir. Bedeni değişen ve gelişen birey kadınlık-erkeklik hormonlarının artması ile kendini fark etmeye başlar. Kendini beğenilme ve arzulanma hissi ile tanışmaktadır. Aynı zamanda ergen birey başka bireye karşı yakınlık hisseder. Yeni öğrendiği cinsel yaşam ile ilgili deneyim yaşamaktan korkmamaktadır. Ergenlik döneminde ailenin ve çevrenin etkisi çok önemlidir. Ayıplanan ve yasaklanan konular ile ilgili ergenin merak duygusu artabilir. Anlaşılmadığını düşündüğü için paylaşımda bulunmadan gizli olarak davranışlarda bulunabilir. Tam olarak bilmediği ve öğrenmediği konularda hata yapma riski artabilir. Ailesinden ve akın çevresinden kişilerin ergen ile konuşabilmesi ve paylaşımlarda bulunabilmesi önem taşımaktadır.
Ergenlik Dönemi Nedir?
12, 13, 14, 15 16 ve 17 yaş genelde ergenlerde en hareketli dönemlerdir. Ergenlik dönemi fiziksel, duygusal, psikolojik değişimler sürecine girdiğimiz çocukluk dönemini bırakıp yetişkinlik dönemine doğru yöneldiğimiz bir gelişim dönemidir. Yaşadığımız en derin farklılıklar bu dönemde ortaya çıkmaktadır. Ergen bu dönemde kendini keşfetme ve tanıma yolculuğuna çıkmaktadır.
Kişi kendi kimliğini ve kişiliğini oluşturmaya başlamaktadır. Aile ilişkilere kıyasla sosyal ilişkilerin ve benlik anlayışının ortaya çıktığı bir dönem olmaktadır. Ergenin desteklenmesi onun kendinin benlik algısı için önemli bir rol oynamaktadır. Bir çok davranış değişikliklerinin gözlemlendiği bu dönemde çatışmalar da fazlalaşmaktadır. Önemli olan bu çatışmaların işlevsel bir şekilde ergene fayda sağlamasıdır.
Ergenliğin Psikolojik Belirtileri
Ergenlik döneminde bir çok bedensel belirtiler ve değişimler göz ile görülebilir şekilde ve hızlı gerçekleşir. Bunun yanı sıra psikolojik değişimler ve gelişimlerde bir o kadar hızlı oluşur. Hormonların en üst seviye de olması ile birlikte cinsel uyarımın çok olduğu bir dönemdir. Bu sayede ergen birey kendini cinsel anlamda tanımaya başlar. Otoriteye ve kurallara karşı çıkma, baş kaldırma dönemi olarak bilinir. Bu sebep ile aile ilişkileri zarar görebilir.
Ergen ailesinde ki kişileri eleştirmeye başlar. Sosyal çevrenin önem kazanması ile birlikte diğer kişilerin düşünceleri önem kazanmaktadır. Bu sebeple özgüven konusunda birçok sorun yaşanabilir. Hayatın her alanın değişim ve gelişim kazanan ergen yeni tanıdığı duygularla karşılaşınca kaygı seviyesinde artış gözlenebilir.
Ailesinin ve yakın çevresinin ergenlik döneminde bireye yardımcı olması ve anlamaya çalışması çok önemlidir. Böylece kimlik karmaşasında yalnız kalmamış ve kendi ile yanlış inançlara sahip olması engellenmeye çalışılır.
Aileler Ne Yapacağını Bilmiyor
Ergenlik süresinde eşcinsellik kavramı ne olduğu tam olarak anlaşılmamaktadır. Ergen kendini bulma ve keşfetme sürecinde olduğu için kendine bir çok şekilde tanımlayabilir. Ailenin tutumu bu durumda çok önemlidir. Ergenlik boyunca bu tür hem cinse dönük, zaman içinde karşı cinse artan eğilimli deneyimler bireyin heteroseksüel kimliğinde farklılaşma yaratmaz.
Bu dönemde önemli olan ergenin hayatının bir çok alanıdır. Kendi cinsel yönelimleri ile ilgili farklı düşüncelere sahip olan ergen hayatını da bu düşünce üzerinden inşa etmeyi tercih edecektir. Fakat sosyal ortam ve ev ortamı çok acımasız davranışlara sebep olabilir.
Özgüveni, özyeterlilik gibi duyguları zarar görebilir. Cinsel yönelim farklılıkların da ergenlik dönemi kendini ve çevreyi anlama dönemidir. Değişkenlik gösterebilir. Bireyin bu yönelimde olmasının nedeni geçmişte yaşanan derinde yatan bir psikolojik problem olabilir. Nedenler ve kişinin nasıl hissettiğine dair ayrıntılı bir hikaye almak faydalı olacaktır.
Ergen birey kendini anlamaya ve ifade etmeye çalışırken ailenin daha çok zarar verici etkileri fark edilmektedir. Bu durum çocuğunuzun ailesinde de uzaklaştırmaya neden olacaktır. Anlaşılmadığını ve sevilmediğini düşünen birey kendi doğruları ile hayatına yön verecektir. Önemli olan nokta aile olarak yanında olarak bu durum için anlayışlı davranmaktır.
Cinsel kimliğin oluşmasında büyük etkenlerden biri bilgisizliktir. Toplum olarak cinsel konuları konuşmaktan ve açıklamaktan utanırız. Bu durum ise cinsellik ile yeni tanışmış bireyler için karmaşık bir hal alır. Ergenlik döneminde bireyin yakın bulduğu ebeveyni ile paylaşımlarda bulunması ve doğru bilgiyi alması çok önemlidir.