Dil Konuşma Terapisti İzmir
Dil ve Konuşma Bozuklukları Nedir?
Bireyin konuşulanları anlama ve kendini ifade etme becerilerinden birinde ya da hepsinde görülen sorunları ifade eder. Dil ve konuşma kişiler tarafından sıklıkla karıştırılan kavramlardır. Ancak dil ve konuşma ile ilgili bozukluklar birbirinden farklıdır. Bireyler diğer insanları anlamakta zorlanıp, düşüncelerini düzgün bir şekilde ifade etmekte zorluk yaşıyorsa dil bozukluğudur. Konuşma bozukluğu ise; kişilerin sesleri net bir şekilde telaffuz edememesi, kekemelik gibi konuşmayı akıcı olmayan bir hale getiren faktörlerin bulunması, artikülasyon denilen tek tek seslerin üretiminde (örneğin; “r” yerine “y”, “ş” yerine “s”, “k” yerine “t” kullanmak) sorun olmasıdır. İzmir dil konuşma Terapisi üzerine Ege Pozitif Danışma merkezi oyun terapisi, emdr terapisi ile çok iyi sonuçlar almaktadır.
Dil ve konuşma bozukluğu türlerini genel olarak şu şekilde kategorize edebiliriz.
-
Gecikmiş Dil ve Konuşma
Kişinin dil ve konuşma yönünden gelişimsel olarak olması gerekenden daha düşük düzeyde olmasıdır.
-
Artikülasyon ve Fonolojik Bozukluklar
Kişilerin sesleri, sözcükleri ve heceleri olması gerekenden daha farklı ve anlaşılması zor şekilde konuşmasıyla ilgilidir.
-
Akıcılık Sorunları (Kekemelik)
Konuşmada akıcılık ve hız gibi kısımlarda sorun yaşanması ile ilgilidir.
-
Ses Bozuklukları
Sesin kalitesinde, şiddetinde belli nedenlerden kaynaklı olması gerekenden olumsuz yönde farklılık olmasıdır.
-
Edinilmiş Dil Bozuklukları
Nörolojik bir sorun sonucunda (beyin hasarı gibi) meydana gelen dil ve konuşma bozukluğudur.
-
Yutma Bozuklukları
Edinilmiş dil bozukluğunda olduğu gibi nörolojik bir sorun sonucunda ortaya çıkan yutma bozukluğu yutmanın değişik aşamasındaki güçlüklerle kendini gösterir.
-
Motor Konuşma Bozuklukları
Nörolojik bir sorun kaynaklı konuşmada rol oynayan kaslarda güçsüzlük, hasar sonucu konuşmanın olumsuz etkilenmesiyle oluşan dil ve konuşma bozukluğudur.
Konuşma Bozukluklarının Nedenleri
Zihinsel yetersizlik, erken doğuma bağlı olarak ortaya çıkan durumlar, işitme faktörleri, otizm, öğrenme güçlüğü ya da bazı nörolojik sorunlar konuşma bozukluğuna neden olabilmektedir.
Konuşma Bozukluğu Belirtileri
Bir birey konuşmada güçlük çekiyor, sesleri atlıyor, heceleri yutuyor, anlaşılmayacak ölçüde hızlı konuşuyor, konuşması kolayca anlaşılmıyor, sesin şiddetini ayarlayamıyor, sözcükleri ağzında geveliyorsa konuşma bozukluğu olduğunu düşünebiliriz.
Eğer çocuğunuzun dil ve konuşma gelişiminde bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız dil ve konuşma terapistine başvurunuz.
Konuşma Bozukluğu Tedavisi
Öncelikle tedaviye başlanmadan önce kişilerin dil, konuşma, iletişim ihtiyaçlarının belirlenmesi gerekir. Farklı durumlara yönelik farklı değerlendirmeler yapılır. Değerlendirme yaparken vakanın öyküsü alınır. Gerekli ise belirli testler uygulanır. Gözlem yapılabilir ve aileden dil örneği alınabilir. Yapılan değerlendirme sonucunda her bireye özgü bir program hazırlanır. Dil ve konuşma terapistleri bunları yaparken aile ile de sürekli iletişim halindedir.
Dil ve konuşma terapistleri dil ve konuşma bozukluğunu ilaçsız, terapi ile tanı ve tedavisini gerçekleştirirler. Tedavide kişinin kelimeleri anlaşılır bir şekilde çıkarılması ve seslerin kalitesinin arttırılması amaçlanır. Aynı zamanda terapi sürecinde dil, yanak, dudak ve çene egzersizleri yapılır. Günümüzde konuşma bozukluğu tedavisinde sıklıkla kullanılan teknik olan PROMPT tekniğinde amaç; ağız ve dil kaslarını yeniden eğiterek sistematik bir şekilde çalışmasıdır. Bu teknik ile çocukların sözcük ve cümle kurma becerilerini de geliştirmeye çalışılır.